Rabu, Ogos 17, 2005

school of information studies

The Faculty of Information Studies, formerly known as the School of Library Science, was established in 1972. The librarianship programme was first offered in the School of Administration and Law in 1968 with the aim of preparing students for the external professional examinations of the Library Association (ALA), United Kingdom. When the School of Library Science was set up in July 1972, the programme was replaced by a three -year diploma programme (post-Higher School Certificate), which was designed to fill local needs and fulfil the requirements of the library profession in the country.


The School also introduced the Postgraduate Diploma in Library Science. It offered an opportunity for graduates of local and overseas universities to enchance their professional career in library and information science.In keeping with the trend and development in this field, elements of information science were incorporated into the curriculum in 1978. Subsequently, in 1981, the School was renamed the School of Library and Information Science. In 1992, courses in Records Management and Archives Administration were offered and the three year diploma programme was extended to four years for the Advanced Diploma programme, which is recognised by the Malaysian government as an equivalent of a bachelor's degree (Hons.).

In 1996, the Advanced Diploma programme was elevated to that of the Bachelor in Library Science (Hons.).In 1997, the name of the School was changed to the Faculty of Information Studies. It was then that the Master of Science in Information Management (by coursework) was introduced. In 1999, the Faculty began to offer the PhD programme. In 2000, the Master of Science in Information Management was also offered by means of the Flexible Learning Programme (FLP). In 2001, the Master of Science in Information Management (by research) was introduced. In 2003, the Master of Knowledge Management (KM) was introduced.

Courses offered:
IS 990 PhD (Information Management)
IS 780 Master of Science in Information Management (By Research)
IS 771 Master of Science in Knowledge Management
IS 770 Master of Science in Information Management (By Coursework)
IS 220 Bachelor of Science in Information Studies (Hons.) (Library & Information Management)
IS 221 Bachelor of Science in Information Studies (Hons.) (Information Systems Management)
IS 222 Bachelor of Science in Information Studies (Hons.) (Records Management)
IS 223 Bachelor of Science in Information Studies (Hons.) (Info. Resource Centre Management)
IS 110 Diploma in Information Management

37 ulasan:

Sri Cempaka berkata...

Hmmm.......

Tanpa Nama berkata...

hahaha...

saja ja buat informasi untuk public view.

Sri Cempaka berkata...

Yo laa deh.....

Shima berkata...

hehe..mcm berdating la plak..sepatah ayatnya..hehe..x marah aa.

anyway..glad to b part of this school. hehe..cita2 lain sebenarnye. kalau x, x jumpalah ngn korang smua kan.

Sri Cempaka berkata...

Hahahahah....dulu cita2 org apa dia aaa??? Kalo x silap nk jadi cikgu je......itupun dh kira koman giler sbb ramai yg nk jadi dr & engineer, tp x sangka lak rupanya rezeki nk jadi librarian......apa-apa la......janji ROCKKKKKK!!!!

Tanpa Nama berkata...

rock ke ko...tgk cm layan gelek gerudi je...hihi..sori teman nyampuk..

Tanpa Nama berkata...

goyang inul satu.....

the legend berkata...

aku dulu pon lain cita2 nya.... lain yang dimitak, lain yang di bagi nya... aku dulu apply untuk BM21 - BBA insurance, tapi dapat PM21 - ISM...haha, kira bule la tu...

tapi, rezki nya, aku dapat keja kat sini...lagi best....

the legend berkata...

dapat jumpa org besaq negara beb..bukan senang woooooooooo

the legend berkata...

Tuhan tu dah tetapkan rezki seseorang.... kalauaku ambek PM21..aku akan jumpa org ni.. tu ja

the legend berkata...

mana miss kuching haaaa?

the legend berkata...

anyway, kita nie strong kalau kekalkan nama lama.. - school of library and information science.. baru lah Gah sikit... nama nie strong wooooooo.....

barulah org recognized...

the legend berkata...

bila kita dh guna nama baru nie, org pon tak tau....

better la LS..apa pendapat kengkawan semua?

Shima berkata...

ada pro's and cons nya. mgkin sbb fac nk masukn course ISM tu, so rasanya Information Studies lebih ssuai kot. lebih general bunyinya dan scope lebih luas. rasanya la..

Tanpa Nama berkata...

kalau common pun, information science adalah satu cabang dalam subjek information kan?

information science bermaksud satu kajian tentang proses dalam maklumat.

Shima berkata...

ha..betul la Nan. rezeki yg dh ditetapkn. aku pun x sangka dpt keja kt sini. kalau dulu masa sek tiap ari baca paper ni, mmg ada terlintas 'mesti gah betul co ni dan bagus gak klau leh keja'. tgk2 aku dpt sini. mmg cam x caya la. dpt jmpa artis, org besar negara yg dtg sini dan pelbagai jenis org yg ada problem ke apa ke.

tp 4 me personally, lebih prefer keja di belakang takbir..hehe mcm org slalu ckp. aku x brapa nk minat sgt jmpa org yg mcm tu..i mean klau nk kena entertain la. klau terjumpa ok ja. aku lebih suka keja yg org2 xnmpak sgt..tp sumbangannya besar and means a lot to the co. itu yg aku cari selama ni..hehehe..terus mencari!

Sri Cempaka berkata...

Apa ni Kcma nk keje belakang takbir??? Hahahah.......takbir raya ke??? Belakang tabir la Kcma.....typing error aa???

Sri Cempaka berkata...

Thank you Nan.....tp....no hp xde ke????

Shima berkata...

silap maa..tabir la. semangat la plak. sori..

mmg information science adalah satu cabang dalam subjek information. sbb tu la fac ni dnamakn information studies..n information science is one of the elements dlm information studies tu. xtau la..pd pendapt shima ja

Sri Cempaka berkata...

Wah...wah...bukan main lagi masing2 dgn hujah2nya.....kalo time belajar idea mencurah2 cmtue kan bagus....mesti tadak problem bila buat assignment.....betul x???

Anyway, syabas kekwn kerana masih mampu ingat fakta2 penting ttg field kita ni....so, kalo ada nk lawan berhujah nanti, bole invite korg....

Tanpa Nama berkata...

woui..kena studi dulu sebelom berhujah beb, tidak kita bagi fakta kosong la jawab nya...
mesti bnyk buat rujukan dulu...hehe baru lah fakta hebat...

http://theskykingdom.blogspot.com/

aku sedang promote sky kingdom la nie..

the legend berkata...

kena bwk keluaq balek le jawabnye..kitab2 lama semua tu...
kitab al-laili, al-AJ, al-sazili, an-norman dan lain-lain lagi.

enjoy apa belajaq kat LS...rock beb.

the legend berkata...

try la contact nombor nie:

dr. al-laili al-hashim:

celcom - thalasa arba'a ithnain khamsah sifrun sifrun wahid

ok na cempaka sari...tu nombor dr. laili la tu.... chuba translate kan ke melayu...

all the best

Sri Cempaka berkata...

Apa tu?? 3425001, no no dr laili ke???

Shima berkata...

bodoh betul kan..cmna diorg leh ter ikut-ikut ngn ajaran ayah pin tu..tp kan prasan x setengah ajaran tu sama ngn Islam cuma dia ubah skit2 ja..ada setengah falsafahnya sama..cuma dpesongkn skit ja..mgkin tu kot yg leh buat org confuse.

Tanpa Nama berkata...

tahniah cempaka sari....

anda memang bijak.....
betui la tu nombor nya...

Tanpa Nama berkata...

dia menggunakan talian celcom 3G...

Sri Cempaka berkata...

Ko ni biar betul Nan......

Sri Cempaka berkata...

Kcma, nape tiba2 keluar pasal citer ajaran sesat lak ni??? Hahahah...cmne ntah diorg tu bole terpengaruh ngn si Kahar & Ayoh Pin tu pun x tau la......muka org tua kutuk dua ekor tu xde la jernih.....keruh lagi ada la.....

Sri Cempaka berkata...

Sapa tgk "edisi siasat" yg citer pasal ajaran sesat si tua kutuk dua ekor ni.....Ya Allah......masa tue org tgk sorg2, rasa nk nangis tau! Bukan sebab sedih......tp sebab takut......

Yg Ayoh Pin tue ye la pengikut dia cm ala2 org kg dia je, muka pun muka bodoh...bila wartawan tanya diorg jawab (dlm dialek Kelantan..."bagi sayo, ayoh ni seorg yg istimewo"....istimewa hangguk dia!! Pastu ada lak yg ckp, "ajaran ayoh ni bagi sayo tok saloh, sebab matlamat dio nk menyatu kan sume agamo..." pastu si Ayoh Pin tu kt dlm VCD dia bole lak mengaku "agama Hindu ni sayo la yg cipta, dulu namo sayo lain..." pompuan Mat Saleh tu la kesian....dia dtg M'sia nk belajar pasal Islam...entah hantu mana ntah yg bwk dia gi jumpa Ayoh Pin...tu lak ada yg sanngup minum air kaki dia tu...UWEKKKKKK!!!! Tua kutuk tu pandai lak lari, tau takottt!!!

Yg Kahar tu lak buang tebiat nk mampos mengaku rasul umat Melayu....tp pengikut dia ramai!! Org keje bagus lak tue....siap speaking London lagi....bila wartawan tanya nape percaya yg Kahar ni rasul sedangkan rasul terakhir adalah Nabi Muhammad s.a.w....bole lak dia kata "mana you punya prove??? Ha..mana?? Mana??? Siap gertak org lagi tu!! Si Kahar tu muka dh la ala2 tak siap, hisap rokok lak tue....ada ke rasul hisap rokok??? Hahahahahah.....muka mcm belalang kunyit, ada hati mengaku rasul...apa la yg bodoh sgt diorg tu....Subhanallah....

Mintak2 pd Allah jauhkanlah kita drp fitnah2 yg mcm tu, jgn la balikkan hati kita cm diorg ......mintak jauhkan dari perkara yg menyekutukan Allah....amin.

Tanpa Nama berkata...

jon, teman rasa bila baca ko punye hujah ngalahkan si abg ape kejadah je bunyinya..tp tul lah kata ko..si pengikut kahar tu kata diorg kompom msk syurga yg entah bila kalanya nk jadi...cuba tanye diorg sok kul 10 pg ape jadi kt rembau..tau x agaknya?

Sri Cempaka berkata...

Hahahah....abg apa kejadah tu lagi teruk.....siap ckp "yg si bahlul ni pun satu..."

Tanpa Nama berkata...

hahahaha..

betui la cempaka oi... tu la nombornye..

ayah pin + khahar = panchuing kapla....

the legend berkata...

tak syok la, sampai kan org puteh nak belajaq islam kena minum ayaq dari kaki, apa ke jadahnye tu...

nauzubillah.

walaupon kita nie tak la berapa terer agama, tapi alhamdulillah ok.

mintak dijauhkan benda2 camtu.

Shima berkata...

ha? apa jd kul 10 esok kt rembau? org tau! esok shima akan ikut acik n family p mkn kenduri kt rembau...haha..tgk..ayah pin n si kahar tu msti xtau punyalah! hehe..unless depa pun p kenduri situ gak..hahaha

ha'ah..kshima pun tgk gak edisi siasat tu ngn cik n rizal..hehe

The Great Munmon berkata...

Yeah. Di Malaysia hanaya ada dua IPT yg oper ini course. Muawhahwhawhhaw. Kami adalah yg terbaik la tapi.. UiTM la mana lagi. :D. kui kui kui. Take Care Bro!!!

Tanpa Nama berkata...

halo amroth,

idup itm