Selasa, Februari 07, 2006

William Wallace, the Freedom fighter

William Wallace is one of Scotland's greatest national heroes, undisputed leader of the Scottish resistance forces during the first years of the long and ultimately successful struggle to free Scotland from English rule at the end of the 13th Century.
Records of Wallace's life are patchy and often inaccurate. This is partly because early accounts of his heroic deeds are speculative, and partly because he inspired such fear in the minds of English writers at the time, that they demonised him, his achievements, and his motives.


Many of the stories surrounding Wallace have been traced to a late-15th Century romance "The Wallace", ascribed to Henry the minstrel, or "Blind Harry". This epic is vehemently anti-English in language and tone. The most popular tales about Wallace are not supported by documentary evidence, but they show his firm hold on the imagination of his people. He represented the spirit of the common man striving for freedom against oppression, and exposed the Scottish nobility of the time as a group of unprincipled opportunists.


Wallace's place as a hero in Scottish history is assured. There can be little doubt that he has always been revered as a self-effacing and passionate patriot by later generations of Scots. Unlike the conniving Scottish nobles who had collaborated with the English in return for financial benefits, Wallace had never sought personal fame nor benefited from it. He had accrued neither wealth nor land....

Click here for more: http://www.electricscotland.com/history/wallace.htm

11 ulasan:

Shima berkata...

wow..william wallace. Braveheart! aku suka sgt crita tu...dh lama kan. lagu pun sedap. tp 1 thing for sure..aku dh jatuh cinta pndang pertama pd crita ni masa mula2 aku tgk..time kecik2 dulu. hehe

fasha sandha berkata...

yaya..

mari mari mari..jatuh chinta kat aku..wei..

john lennon berkata...

selamat petang semua,

apa kabar?

king diamond.. berkata...

nampaknya sekarang nie, ramai yg dh nak boikot barang dari denmark la...

mcm mana nie? maksud nya, kita kena la tutup kedai lego tu..dan buang semua gambaq2 morten frost hansen, badminton tu la kan

king diamond berkata...

penah dengaq tak group nama king diamond, depa nie satu grup metal la dari denmark nie..

aku mmg layan la depa nie, lagu depa metal melodic ..tak mengarut la..ada kisah disebalik setiap album yang diterbitkan..

king diamond berkata...

king diamond nie mmg dari denmark nie...

tapi apa pon, kita kutuk org yg buat tu la...

nie sekadar muzik menjadi halwa telinga aku saja...

abigail forever...

Shima berkata...

penah dgr gak king diamond ni..tp x ingt sejak bila. hehe..
hang la kena boikot king diamond tu.

cheryl samad berkata...

manabule boikot beb..sebab aaku mmg minat gruop nie la...

pewaris bangsa berkata...

untuk kak shimra...

hang pos ja la ye, kad jemputan tu...

nie dia alamat aku:

yayasan kepimpinan perdana
no.1, jalan p8h, precint8
62250 putrajaya, malaysia.
faks: 03-8889 1166

jerusalem berkata...

selamat berkahwin wahai kak shimra...


satu lagi, aku nk habaq kat hangpa nie, si Khairizal Raoub @ JFY, tu dah jadi kapten askar ada kat sabah la nie, nanti bulan tiga dia nak kawen jugak, apa pon, aku iklan dlm blog nanti na...bg tau kengkwan yg terdekat...

Shima berkata...

wokeh..bebeh! hehe..

mmm..woo dh jd kapten ek. tabik!