Rabu, Oktober 11, 2006

Get your boss to like you

The best way to get into the good books of your boss is to be a loyal, honest and efficient worker. It feels good to be praised by your boss. It is even better if your ideas are accepted by him or her and implemented in the company. Wouldn't you feel over the moon if your boss regarded you as a key employee in the company and implemented almost every proposal of yours? A promotion and a bigger pay cheque would be easier to justify. But how are you going to make it all happen? These are eight simple steps you can follow:

1. Make every meeting with your boss worth his while
2. Choose the appropriate mode of communication
3. Observe proper communication etiquette
4. Important topics and issues come first
5. Be constructive and inspirational
6. Provide alternative solutions
7. Bosses are not always right
8. Adopt an open and honest attitude

Many employees hope to get into the good books of their bosses, as they view it as a way to get promotions and pay raises. However, bosses value employees who possess "real substance" rather than merely perform lip service. To be valued highly by your boss or the company, you have to do it the right way.

Source: Marc Goh, DreamHub Consultancy Services

18 ulasan:

the legend berkata...

hehehe...
so, kalau mau bagi boss ok sama kita.. pandai2 la kita sesuaikan diri kita dengan depa. na...

Shima berkata...

hermm..bos pun x ok..arini 1 section tu x puas hati ngn dia. betul la kata depa..bln posa ni baik amik cuti sebulan, dok umah ka, jual kt psr ramadan ka..drpd dok ofis pstu asyik x puas hati ngn dia.

the legend berkata...

tu la ujian di bulan posa nie... kekadang tu depa mood tak baguih, so, tu la dia.. mcm2 kena la nanti...haha...

namun, kita kena sabaq la jugak...

the legend berkata...

raya raya....

Mr_Rizal berkata...

boss.. ingat nak jadi boss juga aaa...

mr_rizal

Shima berkata...

bkn bos melayu..cina maa. kawin belum. another 2 yrs nk retire. tu yg cerewet dan perangai2 yg seangkatan dgnnya. tp 1 thing..klau dia nk org respect dia, dia kena la respect org gak.

the beatles berkata...

tu la dia.. kalau bos dah umor camtu.. dia bukan kera sapa pon.. dia pakai hantam ja...

ulat naik daun... berkata...

Tuhan Rabbul Jalil pon ada cakap,

"bantulah dirimu untuk kamu dibantu" maksudnya, kita kena start tolong diri kita sndiri kalau kita nak dibantu oleh org lain.... begitulah kira-kiranya...

kalau tak mau jugak, chek tak bule nk buat apa la..

Tanpa Nama berkata...

Tumpang lalu juga..

kamarul berkata...

saja kacau

the legend berkata...

kamarul kacau aku? wah hebat nya

Mr_Rizal berkata...

kat opis ku dah 1 bulan takde boss.. sebab bos dah berenti!

mr_rizal

Shima berkata...

xpe..klau ada bos pun, dia x kacau xpe. ni yg kacau tu yg naik hangin 1 bdn tu. hehhe

**kacau dodol..kikiki

flowerhorn berkata...

saya suka bos saya sebab bos saya suka buat lawak kepada saya dan juga rakan-rakan seopis dengan saya..kelakar la bos saya tu..

the legend berkata...

tu la dia...

mcm biasa la...kerja msti enjoy.. yang penting kerja jalan.. buat lawak tu no problem...
baru syok....

makaseh flower horn..
mai la ke tempat saya nie...

MelayuSLim berkata...

time kacih kat en nan pasal ajar nk buat blog. aku dan ada blog sendiri??wakakah-bing...
emmm..topik yg menarik, benarkah bos suker kat kiter...???tp kat PLF sebenarnya, warganya berkerja haruslah kerana Tun disamping tuhan...kalau mengikut duniawi, bekerja di plf seperti bekerja untuk Tun...jd buat sehabis baik utk jaga maruah Tun.So, Terpulanglah bos nk suker atau tak kat kiter...

the legend berkata...

selamat datang wahai melayu slim...

inilah seorang volunteer kat PLF yang paleng rajen... syabas aku uchapkan...

itu lah dia.. wahai melayuslim,
tak semua bos camtu, dan ada jugak bos yang sporting dan camtu... tengok kapda individu itu sendiri lah...

walauapapun, kita kerja nie adalah satu ibadat.. sebagai tanggungjawab dan amanah... walau pon kerja, Tuhan tetap anggap ianya sbg ibadat... kita membuat bakti kat org lain dalam menyediakan maklumat yang berharga...

pegang ja pada satu prinsip tu na.. Kerja adalah IBADAT...

bereh wei.

Shima berkata...

baik tuan..1 nasihat yg berguna ;)