Sejenis bubur manis berlemak air tangan orang lama yang terkenal di Parit, Bota, Lambor dan Kuala Kangsar. Walaupun cara memasaknya cukup ringkas dan mudah tetapi nak beli biskut roti kapal sebenarnya sedikit susah sekarang. Oleh itu, ada juga yang gantikannya dengan biskut osborne yang lebih mudah didapati di pasaran, tapi rasanya tak sama dengan roti kapal le. Ada juga tambah sagu sedikit ataupun makan dengan air susu, pun boleh.
Cara memasak Pengat Roti Kapal dari Perak:
1. Panaskan air dengan gunakan sebiji
kelapa untuk dijadikan santan sebagai kuah pengat.
2. Santannya kene pekat wehhh dah
menggelegak baru letak roti kapa tu gaul kejap je tutup api. Dia kembang
sendiri, kemudian kuah kene manis lemak masin
3. Masukkan biskut roti kapal dalam
periuk, letak terus seketul atau pecahkannya pun boleh juga
4. Masukkan gula putih secukup rasa dan
garam secubit. Jangan lupa letak daun pandan nak bagi harum wangi bubur tu
nanti
4. Tunggu sehingga naik bau harum, boleh
terus hidangkan untuk dimakan
Sejenis bubur unik yang menggunakan roti kapal sebagai asas bahan masakannya.
Sumber: FB Seladang Perak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan