Isnin, Ogos 28, 2006

Adnan bin Saidi

Adnan bin Saidi atau lebih dikenali sebagai Lt. Adnan Saidi dilahirkan di Kampung Sungei Ramal, Kajang, Selangor pada tahun 1915. Adnan Saidi merupakan anak sulung dalam keluarganya. Adik-adiknya, Ahmad bin Saidi dan Amarullah bin Saidi juga merupakan anggota tentera. Ahmad Saidi terbunuh dalam pertempuran selepas dia memasuki angkatan laut pada tahun 1939. Kapalnya, HMS Pelanduk, ditenggelamkan oleh Jepun dalam pelayaran ke Australia. Adiknya yang termuda Amarullah Saidi terselamat dari peperangan dan sekarang bersara dan menetap di Kajang, Selangor.

Read more...

11 ulasan:

Mr_Rizal berkata...

mr. rizal

leftenan berkata...

so, minggu nie marilah kita buat tema leadership atau pahlawan lah..

dah dekat dgn merdeka nie.. amcham?

Shima berkata...

merdeka!

Mr_Rizal berkata...

ku silap pahlawan aa...

yang tu pahlawan philipine..

ekekeke

mr. rizal

Shima berkata...

tau xpe...hehe

librarian legend berkata...

jose rizal telah menulis bukunya yang bertajuk "noli me tanggere".. nak tgk, mai la library aku hehe...

Tanpa Nama berkata...

You searched Title: Noli me tangere
Total Requests 0 Unsatisfied Requests 0

Call Number 899.211 RIZ (GSP)
Author Rizal, Jose
Title Noli me tangere
Publication London : Longman Group Limited , 1986
Material Information 406p. ;
Added Author Guerrero, Leon Ma
Subject Philippines -History

K' berkata...

Adnan Rizal Haris merupakan seorang Librarian yang berdedekasi.dilahirkan di K.K.err..Kuala Kangsar pada 01.08.1977.Mendapat penddikan awal di Sekolah King Edwards dan seterusnya mendapatkan pendidikan akhir di Uitm,Shah Alam.Beliau amat gemar kepada kumpulan 'Kumbang'.Bukan kumbang bunga ye.Beliau juga amat gemar melukis di dinding2 kedai Seksyen 7.Janagan marah.aku berlawak.Ampunn..

Shima berkata...

haha...ado ko cmtu nan? melukis di dinding kedai seksyen 7 tu? lawak aa..dan mmg aku pun tau tu lawak semata-mata.

orang KE berkata...

sekolah aku:

sekolah king edward VII la....

hehehe.. www.edwardians.com.my

the hollies berkata...

amboi president kamarul nie...

jgn la boh nama penuh aku tu... malu lah gua...
boh la nama samaran aku tu.. rock sikit