Selasa, Ogos 28, 2007

Brass Band ...

Brass band? Bila sebut ja pasal brass band, aku akan teringat semasa aku study kat ITM dulu .. masa tu UiTM maseh lagi disebut ITM kerna belum naik taraf universiti, so, aku masuk ITM pada Jan 1996 di Shah Alam. Aku buat Diploma in Business Studies (Ins) masa tu. Satu benda yang aku active masa tu adalah aku jadi member of ITM Brass Band. Band nie under HEP. Posisi yang aku sangat idam-idamkan ialah "Percussionist" iaitu main "Side Drum" yang mana dalam setiap band, aku akan dok kat line paling depan di belakang Drum Major. Daripada sekolah lagi aku memang suka dengan alat muzik bernama drum nie... Sampai ITM aku dpt peluang main muzik.. ahli muzik? hahaha.. ya aku ahli muzik. Tapi yang paling best masa aku jadi 'ahli muzik' nie ialah aku join ITM band untuk perfomed kat Merdeka Parade 1997 di Dataran Merdeka. Fehhhh... first time performed depan PM, Dr. Mahathir Mohamad. Jalan mula depan Muzium Nasional pass through Dataran and sampai ke Pertama Complex. Bengkak lutut berlaga dengan 'Side Drum' yang aku letak kat belah kiri kaki. Tapi memang best la. Dan selain drpd itu jugak, ITM band juga dapat jemputan untuk function2 lain kat KL dan Shah Alam termasuk Pesta Konvo ITM. Apa yang dapat aku katakan adalah Band memang best!!!...

26 ulasan:

Mr_Rizal berkata...

masa ku kat itm dulu... brass band aa kumpulan yang paling ku tak suka, bengang, hangin satu badan..

kenapa??

sebab diorang selalu training kat tanah lapang sebelah kelas asabina ku... tak leh nak concentrate belajar... bunyi kelaut yang tak tahan tu...

ekekekeke!!!

the legend berkata...

hhahahahaaha.. sian pak raja..

jangan la bengang sangat brader...

sapa suruh masuk asabina.. kalau hang masuk band mesti hang tak bengang. hahahaha...

aku selalu buat show 'drum solo' kat HEP dan foyer menara masa konvo. layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

the legend berkata...

band nie memang masa training mcm2 bunyinya, yang sumbang tu toksah ckp la... tapi yang best org main saxophone ke, drum ke, sedap la...

tapi itm ada bagpipers sendiri, tu yang special tu... dia stat main bagpipe tahun 1997.. masa tu ada 6 org budak engine part 01 yang masok band diserapkan dalam team bagpipe... layannnnnnnnn... scotland brave... fehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

the legend berkata...

dengan band la jugak aku dpt merantau banyak tempat kat KL dan Pahang.. band aku ni selalu buat camping dan OPKIM kat pahang..

masa aku part 01 tu, siap bawak instruments la dalam hutan kat Panching, Kuantan tu... layan kugiran la plak malam tu.. fehhhhhhhhhh... gila gila

Shima berkata...

hehe...aku suka tgk org yg main bagpipe. mmg cam scotland. Itu ke yg diorg mainkan dlm lagu Exists tu? Lagu apa ek aku x ingt nama dia...tp aku suka.

Red Mummy berkata...

me toooooooooooo!!!!!

i played the side drum as well...but kat itm pahang!!!

and the stupid thing is dema suh simpan segala drums trompet bagai ni kat 4th floor of hep yang tak ada lift, x ke siksa nak bawak turun naik side drum tuh..

dahlah mak meghah ni kecik ya alam!

the legend berkata...

BETUL LA RED MUMMY,

memang benda2 tu berat nak mampos, tapi tu semua sweet memory kan? buat tak tau ja...

the legend berkata...

ya shimra,

dalam lagu exists tu la yang depa dok main bagpipe.. masa kenduri aku dulu mulanya nak sewa org main bagpipe, tapi pikior balek, maheinya... tak payah la.. chuma aku suruh DJ tu pasang lagu Beatles ja masa aku sampai dan masa makan.. feh best beb...

Mister Amien berkata...

salam

aku pun banyak melihat persembahan sebegini dan suka benda2 yang sejenis dengan BRASS BAND seperti teh O BENG, kopi o BENG dan yang last sekali Mercedez BENZ...

sekhian...

the legend berkata...

makaseh abg amien yang mulia...
hahaha...

red mummy tgh buat apa tu?

Mr_Rizal berkata...

uikss!! ku notis "Red Mummy" ahli pancaragam itm pahang @ itm jengka!!

kalau betul, itm jengka, "Red Mummy" main masa tahun berapa??
kalau dalam lingkungan tahun 1996-1999... memang "Red Mummy" salah sorang dari ahli pancaragam yang selalu mengganggu kelas asabina ku...

chisss!!

dieda berkata...

aku terbaca blog kau sebab tgh cari member2 lama..
aku salah seorang ahli brassband itm dari tahun 1996-1998 dan masa tu aku main flute.. mmg best lah dan rasa syok sangat masuk brassband nih.. merata gak kita pergi sampai la ke pahang sana.. kg. merting... tapi, skrg ni dah hilang skill

dieda berkata...

kalo ko tau member2 lain, dan rasa2 masih ingat kat aku yang diantara main flute ni, silalah email kat aku ye.. boleh keep in touch terus dan korek kembali kenangan masa silam....

Tanpa Nama berkata...

hello super seniors!!!
aku bdk band gak..ak masuk julai 2007... skang dah sem 3..
aku main bagpipe..skang section pipe sudah maju!!...haha...

band skang dah up gak la..dah ada baju baru siap...haha

dieda berkata...

Wah, bagus la macam tu. Uitm masuk x perbarisan hari merdeka 2008..? best ooo bunyi bagpipe..

Tanpa Nama berkata...

masuk..uitm nye uniform color purple..
bagpipe skang dah main lagu2 scottish..xde lagu2 senang dah..hehe

mike alsiaki qader bentaha berkata...

catat ulasan - kih kih lawak lah ayat ni..

oit the legend..pic korg lintas hormat dpn grandstand dataran merdeka ada kat bilik ATOK...tp juz keratan akhbar je lah..

haa lg satu...1st batch bagpipe bdk2 engine..faizal tuah n da geng klu xsilap...

skang brassband shah alam kol depa BOSS..smakin maju..ramai dr klgn bdk2 brassband skol premier..kt youtube pon ada upload sket2 perform depa...

apa2 pon the legend...mmg smua tu bt kita tersenyum tyme termenung...

=)

Biszign berkata...

wahhh super senior..

Saya Pengerusi Band dan Percussion leader tahun 2000-2001, dan Komander juga uhuhuhuh..memang tersangat Chenta ngan Band.. zaman tu rase nya Zaman "Bai" kan? dia Percussion leader kan time tu.. dia ade gak datang turunkan ilmu drum solo High School Klang dia tu heheheh.. best gile..

1999 main kat dataran merdeka.. muka masuk TV selama 3 saat uhuhuh

pastu banyak main kat opening sukan and konvo.. pastu kitorang ade buat Band Camp mase cuti sem best woo.. ramai yang join.. sampai 40 orang... mase Band Camp kedua.. bebudak ITM Jengka pun join sekali =)

dieda berkata...

kalo lah dapat buat reunion brassband geng2 aku dulu, mesti meletup nyer... huhuhu... apa khabar agak nye kengkawan band aku skrg ni ye...?

Nandre The Legend berkata...

ya,

gambaq masa passing out tu masa tahun 1997, mewakili ITM dalam perbarisan hari kebangsaan. Gambaq yang keluaq dalam paper tu adalah masa training tu.. yang betul takda dalam paper..

syok jadi percussions, gambaq mesti masuk punya la.. aku dok depan sekali sebelah Bai...

LuvCHANTEK berkata...

hmmm... jom arr buat reunion.. minta kama aturkan.. beh tu kasi alat utk main.. hahahah.. tgk la, tunggang langgang jadinya.. sebab dah hilang skill... kalo side drum tu masih leh lagi la .. kalo yg pakai note tu.. hmmm selamat ler...
Bai? Azlin, as, faizul, zul, ezal antara yg main side drum.. aku main flute, aida, es, kid dan leq.. yg lain, muka dlm ingatan, tp nama dah lupa... huhuhu... rindu kat u all..

Tanpa Nama berkata...

1gLcc ghd flat iron
iGsm michael kors handbags on sale
bNdm ghd nz
8uKbu ugg sale
2hVbq ghd sale

Tanpa Nama berkata...

dNaq ghd straightener
iJha ugg store
kIws michael kors outlet
9rXbx ugg boots
9mLal chi iron
0rJel ghd hair straightener
9aOje cheap nfl jerseys
4fGpw ghd nz
9dWan north face jackets
1kIgc ugg australia
2lAoc ghd mini straighteners
7sAxy michael kors purse
4jGyj nike nfl jerseys
2uOte planchas ghd
9jGnt ugg boots usa

Tanpa Nama berkata...

oXfz coach factory
tPxi ugg boots uk
bEwt michael kors outlet
9vKcg ugg sale
6vVlj chi straighteners
8lZuf michael kors purses
5cTbd cheap nfl jerseys
3gZoa coach outlet store
0uYrm north face outlet
1fKvt botas ugg baratas
8jTaz ghd purple
3zWba michael kors wallet
8gUfm nfl jerseys
3pCjh ghd planchas
4mRrp ugg boots sale

Tanpa Nama berkata...

qXzv coach usa
nGsb pCrk michael kors purse
0sDoz ugg boots cheap
6yLpo chi
6vCul Michael Kors
5lIol nfl jerseys
2nLgw coach outlet store
8pXpk 1tRvp comprar ugg online
0qSxb 9jByg michael kors purses
4xUdt nfl shop canada
4tGug ghd planchas
1uUjc ugg store

Tanpa Nama berkata...

NjiRxp [url=http://onnrainnmcm.com/#35400]MCM リュック[/url] LbfLso http://onnrainnmcm.com/ BksIzk [url=http://mcmsenmon.com/#36188]MCM 財布[/url] JxhKir http://mcmsenmon.com/ BlkTti [url=http://ninnkimcm.com/#67031]MCM 通販[/url] NtvBvj http://ninnkimcm.com/ FdtFqe [url=http://kaidokumcm.com/#47302]MCM 店舗[/url] KlkGip http://kaidokumcm.com/ RftJih [url=http://manzokumcm.com/#15738]MCM リュック[/url] SeoBsz http://manzokumcm.com/ XvgOfa http://chloenihon.com/ GjtLiw [url=http://chloenihon.com/]クロエ バッグ[/url] XxqA http://toumikousin.com/ CzuCL [url=http://toumikousin.com/]TUMI 26114[/url] AtcVuY http://toumikakaku.com/ HmyRvXV [url=http://toumikakaku.com/]TUMI 26141 DH alpha[/url] YquRpz [url=http://mcmhannbai.com/]mcm3806[/url] YqxCto [url=http://mcmhannbai.com/]MCM キーケース[/url]