Khamis, Februari 24, 2005

Abraham Lincoln


Abraham Lincoln was the 16th president of the United States. any information about him can be obtained at this URL: http://www.alincoln-library.com/Apps/default.asp. Borned on the Feb 12, 1809 in Hodgenville, Kentucky. and shot dead on the April 14, 1865 by John Wilkes Booth at Fords Theater and passed away on the next day at 7.22 AM.

THE CONVICTED CONSPIRATORS: http://members.aol.com/RVSNorton/Lincoln20.html

"In your hands, my dissatisfied fellow countrymen, and not in mine, is the momentous issue of civil war. The government will not assail you.... You have no oath registered in Heaven to destroy the government, while I shall have the most solemn one to preserve, protect and defend it."

"that we here highly resolve that these dead shall not have died in vain--that this nation, under God, shall have a new birth of freedom--and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth."

"I leave you, hoping that the lamp of liberty will burn in your bosoms until there shall no longer be a doubt that all men are created free and equal."

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hmmm...........Abraham Lincoln, ni kalau belajar politic seronok ni.........org pun slalu tgk profile semua president US kt 'POTUS' internet public library..........memang syok, teringat dulu time blajar ngn Dr Munis.......

the legend berkata...

aku mmg minat lincoln dari dulu lagi, satu-satunya president amerika yg aku suka la...walaupon george washington tu bapak kemerdekaan USA...

anyway...long live Lincoln..

Shima berkata...

ha'ah ye..nape kita mina lincoln aa? korang rasa antara perjuangn lincoln & mahatma gandhi mana lg trajis..hhehe

Tanpa Nama berkata...

Org rasa Lincoln lagi famous drp G. Washington mungkin sebab sejarah hidup dia kot.........yg org tau dia byk kali fail dlm hidup dia tp at the last stage tu dia success jugak.........bagus kan.....

Lincoln's Record:

1) Failed in business 1831
2) Defeated in legislature 1832
3) Again failed in business 1833
4) Nervous breakdown 1836
5) Defeated for speaker 1838
6) Defeated for elector 1840
7) Defeated for congress 1843
8) Elected to congress 1846
9) Defeated for congress 1848
10) Defeated for senate 1855
11) Defeated for vice president 1856
12) Defeated for senate 1858
13) Elected to be President of the United States 1860

the legend berkata...

aku nie suka chara lincoln....

aku tau sikit2 la pasai gandhi..mmg penah difilimkan suatu ketika dulu.

Tanpa Nama berkata...

Nan, ni nk tanya skit ......apsal ko ni kalo mengeja mesti tambah 'h'.........mcm zaman Jepun punya ejaan je, sakit tekak aku nk membacanya.........ko ni 'retro' aaaaaaa..........

heheheheh.........jgn marah ye..........sengaja...........

the legend berkata...

aku nie org lame yong oiiiii...itu le rupenye aku mengeje...

maklom le, sekolah org puteh, ejaan nye lame le..hehe, aku mmg kalo sembang biase2 nie, camni le rupenye..

tapi aku takdenye le tulih camnie dalam karangan aku ke..biase le, saje bagi orang kenei aku...aku kan arts.limited.

Tanpa Nama berkata...

Yesszzz aaaaa.................

Tanpa Nama berkata...

Aku pun suka dgn perjlnan idup "Abraham Lincoln" ni....banyak cabarannya...dan akhirnya berjaya..tapi sayanya mati kena tembak kat dlm dewan..kalau tak silap...betul ker

the legend berkata...

yassss.. hang bacha link yg aku buat tu..ada gambaq sekali sapa yang terkandhung dalam grup conspiracy bunuh lincoln...

best crita lincoln nie..aku mmg syok aaahh. gettysburg tu, civil war...ulamak..best wa ckp lu..

Shima berkata...

eh ni apa ni..org tnya lincoln & mahatma gandhi. bkn g.washington. tp lincoln at last dia sukses gak wlaupun cabarannye byk. mahatma gndhi tu rasanya pun lebih kurang gak cuma dia lebih byk suffered dr lincoln. 'its hard to suffer than to die'.

Shima berkata...

apa la mijon, xyah la susah2 menyebutnye walau nan taip cmtu pun. takkan mijon baca sepenuh hati kot? amboi amboi...xpa kita biarkan Nan dgn 'charanya'...mgkn chara kita ada lain skit aaa...hehehe

Tanpa Nama berkata...

Hahahahahahaha....................Kcma dengki lagi, tak tau......................

the legend berkata...

hahaha,,,,aku kan org lama..

ok la..aku suka jugak ghandi jee...dia org yg tak da berat kat mana2, Islam pon ok, Hindu pon ok..tu dia...idup gandhi..walaupon kena tembak..tapi seorang pejuang india yang mulia dan ikhlas...

mohandas karamchand gandhi