Jumaat, Julai 04, 2008

Kesah Ibu & anak

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00 Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar"

28 ulasan:

Shima berkata...

nasib baik aku x penah bg notes cmtu dulu kt mak aku. hehe...
aku dan adik2 aku x dimanjakan dgn itu ini wlaupun dulu kami blh dpt apa yg kami nak. In fact klau nak apa2...bapa aku akn ckp "give me 10 or 5 reason y i should buy u...". Dan aku slalu blh bg smpai 3 reason je. hahha..

Mr_Rizal berkata...

tapi dengan anak kamu... dia tak minta pun belikan... camne tu...?? ekekek!!

mrs hafiz berkata...

whoa semenjak akhir2 ni entry mu berunsur kekeluargaan.. ;)

mrs hafiz berkata...

whoa semenjak akhir2 ni entry mu berunsur kekeluargaan.. ;)

Nandre The Legend berkata...

hai cik qibby,

aku terjumpa artikel nie dalam email aku, aku tengok macham mnearik ja, tu yang aku post nie... sebagai pengajaran kepada sesiapa sahaja...

aku dulu pon jangan harap la nak dapat barang banyak2 nie... dah abes sekolah, pastu kerja, baru lah bule beli sendiri.

aku tau bapak aku dulu kurang kemampuan nak beli barang2 mahai nie... aku paham, so aku tak kesah la sangat pon, aku fikir masa dah keroje nie, aku beli sendiri...

hehehehehe... walaupon aku pernah mintak nak bawak motor masa aku stadi diploma dulu, tapi mak aku yang tak bagi... dia takut jalan merata hahahahahahahaaha.. aku pon naik la bas sampai abes diploma..

hehehee

Nandre The Legend berkata...

Dulu, aku nak beli kasut ke, baju ke, aku memang dah diajar untuk beli yang sedang2 ja... tak mahai, dan tak la murah sangat.. aku praktikkan sampai sekarang.. tapi akhernya aku berjaya jugak grad universiti walaupon tadak benda2 mewah...

Itu menjadi semangat untuk berjaya...

Nandre The Legend berkata...

Kita kena ingat:

bukan kedekut, tapi kita kena beringat la, dan jangan selalu memboroskan diri dengan beli barang yang mahai2 sangat... membazior (kata org perak) ja..

Tanpa Nama berkata...

nandre mmg low profile!!

Sue@MamaMaryam berkata...

haah la..bak kt qibby ada unsur2 kekeluargaan lah...klu satu hari nanti anak2 aku merongut klu aku minta tolong..aku nak tulih mcm ni lah.. aku email kt derang.. hahaha biar kena sebijik...mana nak tau kan...minta2 anak kita semua x la gitu :) semoga anak2 kite anak yg soleh n solehah..aminn (mr. amien sila jgn tsedak)

sy setuju ngan en nandros!!! same la kita.. yg sedang2 saje.. hehehe...

nifalnin... berkata...

kemain lagi cik nan.. semakin prihatin isu kekeluargaan nih... skang ni kite perlu jimat cermat skit.. ekonomi... hehehe..

SSulieana berkata...

saya setuju ngan sume org...hehehe

Lebai Cute berkata...

orang baru dapat baby memang cam tuh. hang tunggu setahun dua nanti. bila rumah dah bertukar jadi zoo. hehehe... aku ingat hang pun silap2 boleh jadi gorilla. pastu mak dia 'jane' datang menyelamat anak2 gorilla yang comel lagi cute + nakal. kekeke

Nandre The Legend berkata...

ya lebai,

itu sudah pasti, macham hang jugak la dulu kan, salah sorang kena jadi macham tu... kalau tak, budak pijak kepala la nanti...

tu la, benda2 nie semua datang dari mak + pak dia, macham mana perangai mak + pak dia masa kecik, sedikit sebanyak akan terikut oleh anak kita...

jadi kita tak bule nak salahkan anak kita la.. cuma kita kena perbetuikanlah apa yang jadi kat anak2 kita nuuuu...

satu lagi, style kita jugak kena control la..

Nandre The Legend berkata...

macham kita kecik2 dulu la.. macham mana kan? dulu kan kita dok sekolah rendah kat area rumah tu ja, ada yang nakai... aku pon ada jugak nakai nya.. hehehehe...

tak mau la cherita dalam nie, nanti abeh la rahshia sekolah rendah ...

naik sekolah menengah lain plak cherita dia...

Sue@MamaMaryam berkata...

cerita la..nak tau gak :) pelissssssssss hahahaha

mrs hafiz berkata...

aku pun masa abis balaja, masa praktikal baru dpt kete tau..

aku ni pun beli benda ikut mampu kita la..
kdg2 beli branded pun, masa sale..
so price pun sama ngan ahrga brg biasa.. pengguna/pembeli kene la bijak.. nak brg berkualiti at the sam time tak perlu byr lebih2 sgt..

so kene bijak mencari sale, diskaun, order kat org tu, order kat org ni.. tak yah gi kedai situ sini, abis minyak , mencari brg.. tak caya tya musyri, aku ni pembeli yg bijak ke tak.. hahaha

Nandre The Legend berkata...

tu dia...

musri telah menjadi pengedar Nanotech oil... mari pakai minyak dia ..

SSulieana berkata...

yeeee btul...beli brg2 yg kita rs mampu...tp klau sekali sekala apa salahnya...moral of the story jom ramai2 pkai minyak Nanotech...hihihihi

Sue@MamaMaryam berkata...

kenapa last2 kena pakai minya nanotech? x faham aku nih..

psssttt qibby klu tau mana sale @ w/h sale jgn lupa bgtau km ok..daddy nan dah msk group kite hahaha...

members berkata...

saja la, kan qibby ada sebut nama musri dalam komen dia tu, so, aku tambahlah ayat nie, kan nanotech tu minyak utk keta.. aku pon pakei...boh dalam tank keta.

Nandre The Legend berkata...

yuhu

Sue@MamaMaryam berkata...

ooo yeke? aku nak buh gak dalam tank keta? leh bgtau camne?

Nandre The Legend berkata...

sila gunakan 1 ml untuk 30 liter minyak.... amacham, mau gunakah?

Ain berkata...

salam(nak mencelah ni)

Che Nan, memang kena buat cara orang dulu2, jangan mewah-mewahkan walaupun mampu. Kita dulu sedang-sedang pun menjadi juga belajar. Takyah kasut/beg sekolah brand mahal.

Saya dulu tak pernah mintak dari ibu abah sebab faham setakat mana kemampuan diorang. Saya takde pi tuisyen pun masa amik SPM/PMR sebab mahal. Alhamdulillah lulus lebih kurang dengan kengkawan yang bertuisyen, berkat doa ibu abah juga.

Tersenyum saya baca post ni. Bila dah ada anak , kita akan lebih memahami dan menghargai ibu bapa kita sendiri. Tul tak?

Lebai Cute berkata...

bro bak mai hang punya no phone. aku tak reti nak save no phone masa tukaq phone ari tuh hehehe...

Nandre The Legend berkata...

ya, che'1 ain yang nun di sana,
sunggoh lama tidak bersua muka, apakah gerangan tuan hamba sudah berada di mana2?

tuan hamba bijak bestari, hamba di sini sekdar bertanya khabar kepda tuan hamba?

heheheheheeh
takpa ain, hang memang dah jadi kawan2 kami. sapa2 yang pernah keroje kat plf nie, adalah sahabat PLF... hahahaa

fieza berkata...

huhu.. cik nan dengan agenda keIBUBAPAan. Heh. Hidup biar sederhana janji hati gembira.

Nandre The Legend berkata...

fizah rempit ka ni?

fulamak....