Khamis, September 18, 2008

Noel Gallagher

Noel Gallagher yang lahir pada 29 Mei 1967 di Manchester, England adalah penyanyi dan guitarist bagi kumpulan dari UK iaitu Oasis. Dia nie lahir dalam keluarga orang Ireland. Aku dah lama tak dengar lagu-lagu kumpulan nie. Dengar khabarnya, Oasis akan keluarkan album baru lagi tahun nie. Dalam Oasis, dia juga bergandingan dengan adiknya, Liam Gallagher. Oasis juga dikenali sebagai "Beatles of the 90's". Dengan gaya rambut mop top yang menutupi telinga, Oasis menggegarkan dunia muzik Britpop seperti The Beatles pada 1962-1970.

Antara album yang best ialah: "What's the story, morning glory?" dan "Be Here Now" (1997).

Ini adalah satu lagu dari album Be Here Now:

Stand By Me
Made a meal and threw it up on Sunday
I`ve got a lot of things to learn
Said I would and I believe in one day
Before my heart starts to burn.

So what`s the matter with you?
Sing me something new ... Don`t you know
The cold and wind and rain don`t know
They only seem to come and go, away
Times are hard when things have got no meaning
I`ve found a key upon the floor
Maybe you and I will not believe in the things we find behind the door
Stand By Me -- Nobody knows the way it`s gonna be
Stand By Me -- Nobody knows the way it`s gonna be
Stand By Me -- Nobody knows the way it`s gonna be

If you`re leaving will you take me with you
I`m tired of talking on my phone
But there is one thing I can never give you
My heart will never be your home

9 ulasan:

mrs hafiz berkata...

OASIS!!!
makcik LAYANNNNNNNNNNNN

Mister Amien berkata...

ye betulll...
aku pon layan lagu oasis nie..

berdiri daripada aku (stand by me) lagu yg paling best by oasis....

Nandre The Legend berkata...

makaseh amin and kak qibby, rupa-rupanya ada kawan2 aku yang menyukai kelompok oasis nie..

aku layan depa start tahun 1996, masa tu aku baru ja masok itm (diploma) pada jan 1996, lepak plak kat perindu, ramei le geng2 senior yang layan lagu2 macam nie..

aku pon terdedah dengan perkembangan muzik yang best tu..
1997 plak, keluaq album be here now, lagi la layan...

aku siap pergi dubbing tape lagi kat kedai kaset pkns tu... aku bagi lagu apa yang nak di dubbing kan tu, pastu 2-3 hari siap la.. satu kaset dalam RM 19.00 la... dapat 12 lagu dalam tu..

tapi sekarang nie kedai kaset tak buat camtu dah, sebab dah ada mp3.

luna berkata...

owh..saya muda skit
layan coldplay.. lol

p/s che nandre..sy bukan org tepen
tp dekat2 tepen la...lebey kurang 20min ja...

Mr_Rizal berkata...

No offence...

Mr_Rizal berkata...

Mister Amien, maksud stand by me dalam lagu ni = berada bersamaku...!!

Dulu ku ada semua kaset original oasis dari What Story Morning Glory sampai Be Here Now termasuk The Ramones, Green Day dari Slappy hour (susah nak dapat album ori ni selain kat Campbell KL) sampai Nimrod tapi telah lama dicilok oleh orang yang tak bertanggungjawab yang memecah bilik dorm ku masa kami balik ke KL pada 1 cuti semester pada tahun 1999...!! Lepas tu malas nak kumpul semula....

Colplay ku dengar pharachute je... lepas tu, bunyi lagu dah tak best macam lagu album 1 melainkan The scientist...!!

Nandre The Legend berkata...

ya, coldplay pon antara band yang bawak lagu macam ada imej sendiri la..

aku suka jugak coldplay nie, dia punya muzik tu macam horizon ja.. bunyi dia macam panas dan sejuk...

aku dapat bayangkan kalau aku dok kat tengah jalan, kiri kanan terbentang luas.. memang best la..

Nandre The Legend berkata...

mr amin tu memang suka treanslate ikut suka hati dia ja...

mr rizal nie aku punya classmate masa degree.dia dok kat serdang. gitarist dia nie...

Mr_Rizal berkata...

Weh Nan... Ko jangan aaa promote lebih sangat... Maluuu...!!