Selasa, September 23, 2008

Lagu kita perlukan pembelaan

Petikan menarik M. Nasir mengenai lagu kita perlukan pembelaan (UM-19 september 2008)

  • Saya sebenarnya hairan mengapa kita memberi terlalu banyak keutamaan kepada lagu-lagu artis luar Negara terutamanya Indonesia. Kita seakan-akan bersetuju atau merelakan keadaan itu berlaku
  • Artis luar bawa satu lagu cukuplah dan ia tentunya ayang hits sahaja yang akan diketengahkan. Itu belum masuk artis-artis lain. Sedangkan artis kita mahu jadikan sebuah lagu hits pun susah
  • Orang kita mahukan lagu-lagu Melayu, sedangkan dulu kita ada ramai pemuzik seperti OAG dan Butterfingers tetapi mereka buat album Inggeris. Sekarang ini barulah nampak perubahan sikit
  • Kita memang ada program TV reality tetapi ia sekarang ini seakan-akan sudah tidak relevan lagi

7 ulasan:

FiguRa berkata...

aku lagu indon xlayan beb...lagu budak2 af pun x layan...
aku suka rock kapak...hahaha

mrs hafiz berkata...

me jarang dah layan lagu2..lglaa kalau lagu baru..

budak KE VII School berkata...

ya, idup rock kapak...
kita seharusnya memastikan lagu2 rock kapak akan terus bersemadi di hati dan jiwa.

aku membesaq dalam era rock kapak, rap. tahun 1985 aku terdengaq lagu pertama dalam album search - cinta buatan malaysia iaitu isi dan kulit...

masa tu memang havoc beb...

sekarang nie, anugerah muzik pon dah ada kategori lagu2 indon. aduhai malaysia... apa nak jadi..

Mister Amien berkata...

aku plak suka lagu hip-hop ngan lagu rock 80'an...layan siott....

lagu too phat & malique la yang paling banyak aku layan. muzik diorang memang class. sapa yang terfikir boleh mix lagu2 tradisional, dangdut ngan irama hip-hop??

budak edwards, sila jawap!!

Seri Nuang Shah Alam berkata...

hahahaha..

bak kat vanila ice pada tahun 1994 - album mind blowin..
dia memang banyak gabungkan lagu retro dalam rap muzik dia tu.. aku ada tape dia tu, masa tu aku form 5 nak ambek spm...

layan beb.

Seri Nuang Shah Alam berkata...

aku rasa dan berpendapat la, ini keluaq dari kapla otak aku la, org melayu memang kreatif buat mixing nie.. kalau budak2 rap nie, memang la kena cari idea untuk me'malaysia'kan muzik rap atau hip-hop.

Mr_Rizal berkata...

album Butterfingers, The Times, OAG, Jinbara, ACAB ada beli?? Itu antara band yang main lagi Malaysia selain band band yang baru yang banyak memainkan lagu berunsur keMalaysian [tapi bukan patriotik]... Dalam banyak jenis, ku memang kurang layan lagu RAP nigger...!! tak tau kenapa... RAP melayu boleh lagi... dan sekarang lagu feveret ku pastinya "dendang peratau", "aidilfitri" dan beberapa lagi...

Disini kumengambil kesempatan mengucapkan
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
Maafkan segala salah silap kata dan perbuatan.